Revolutie! Drijven op de tijdsgeest…

Drie korte opera’s op het Yo! Opera Festival eind november zijn van de hand van studenten van de T.I.M.E. opleiding uit Leiden. Deze opleiding wordt geleid door de roemruchte muziektheatermaker Paul Koek en diens dramaturg Paul Slangen en is gevestigd in Leiden. Hier leren de studenten -allemaal afgestudeerd aan een muziek- of theateropleiding- de fijne kneepjes van het moderne muziektheater, balancerend op de rand van allerlei andere kunstdiscplines: beeldende kunst, mediakunst, dans, performance om maar enkele dwarsstraten te noemen. Yo! Opera is trots deze studenten te kunnen presenteren op haar festival.

De T.I.M.E. studenten hebben zich in drie groepjes opgedeeld die elk één minivoorstelling zullen maken. Aan de hand van de (ietwat losse) thema’s die het festival zal herbergen zijn zij aan de slag gegaan. ‘Revolutie’ en ‘helden’ zijn deze losse thema’s van waaruit de Time-makers vertrekken.

Eén groep zal werken met operazanger Jan Polak en een poging doen om een hedendaags electro-sound te verbinden met zijn stem en een lied uit de beroemde cyclus ‘Winterreise’. De romantische atmosfeer die uit Schuberts lied ‘Mut’ spreekt, wordt vertaald naar een hedendaagse setting met electronische klanken in een hoog energetische voorstelling.

Een andere groep uit T.I.M.E. maakt de voorstelling ‘Talkin’ bout a revolution’, geïnspireerd door het bekende lied van Tracey Chapman. Revolutie in Egypte, Tunesië, Libië; wat doet dat met ons? Terwijl wij hier op de bank zitten woedt daar een strijd die wij nauwelijks kunnen bevatten. Het enige dat we kunnen doen is, ja, praten over een revolutie….
Als gesprekspartner van de Time-makers zijn artistiek leider Anthony Heidweiller en ik erg onder de indruk van wat zij aan het ontwikkelen zijn. En om dit soort thematiek -revolutie en heldendom- in deze tijd in kunst om te zetten is een vreemd gevoel. Niet dat Nederland binnenkort een revolutie zal overkomen, dat verwachten we niet, maar wel dat revolutionaire gedachten binnen de wereld zoals die dagelijks via de tv onze huiskamers binnendenderen, een enorme, eigentijdse dynamiek hebben, waarop het prettig is meegevoerd te worden….
Talkin’ bout a revolution…

Advertenties

0 Responses to “Revolutie! Drijven op de tijdsgeest…”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Geerts Twitter

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Deze site

Advertenties

%d bloggers liken dit: