De Australische Kate Moore is één van de inmiddels enorme lijst componisten die ooit te gast waren bij de Young Composers Meeting van orkest de ereprijs in Apeldoorn. In dit project worden componisten uit de hele wereld in staat gesteld samen met het ensemble te werken aan een nieuw stuk onder leiding van internationaal vermaarde compositiedocenten als Louis Andriessen, Martijn Padding en Richard Ayres. Uit deze rijk gevulde ‘archiefkast’ kan orkest de ereprijs vrijelijk putten in haar voortdurende zoektocht naar jonge, interessante componisten.

Kate Moore won de Meeting in 2003 en –na haar studie bij Louis Andriessen te hebben voltooid- werkt vanuit Nederland aan haar carrière.
…and in that gate they shall enter, in that house they shall dwell… ging in november 2006 in première en ontleend zijn titel aan een gedicht van John Donne (1572-1631). De tekst luidt voluit:
And into that gate they shall enter, and in that house they shall dwell, where there shall be no cloud nor sun, no darkness nor dazzling, but one equal light, no noise nor silence, but one equal music, no fears nor hopes, but one equal possession, no foes nor friends but one equal communion and identity, no ends nor beginnings, but one equal eternity.
John Donne refereert met the werk aan het idee dat de laatste vijand die kan worden verslagen de dood is. Het stuk van Kate Moore representeert –met dit zware thema in het achterhoofd- aan een groot avontuur waarbij het onfortuinlijke einde (de dood) wordt bereikt in het besef dat daar niets is.
De ‘eenheid’ van de dingen is muzikaal sterk vormgegeven. Het werk ontvouwt zich langzaam in een zachte, elegische stijl waarbinnen zich echter al snel enkele scherpe dissonanten aftekenen. Het klankveld dat zo ontstaat beweegt gestaag en legt af en toe even de nadruk op één van de samenstellende instrumenten die dan weer in het geheel opgaan. De ‘eenheid’ (one equal music) die deze muziek vormt, richt zich op de klank: dynamiek, frasering en harmonie zijn allen ondergeschikt gemaakt aan dit ene, enkelvoudige doel. Alleen de percussieve klanken van piano en slagwerk lijken een uitzondering te vormen: ze markeren het neerkomen van de voetstappen door dit huis van klank.

Advertenties

0 Responses to “Kate Moore – …and in that gate they shall enter, in that house they shall dwell… (2006)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Geerts Twitter

Deze site

Advertenties

%d bloggers liken dit: