Michael Daugherty werd geboren in Cedar Rapids, Iowa, Verenigde Staten in 1954. Zijn vader was drummer in een dansorkest en zijn vier broers zijn allen professioneel muzikant. Daugherty studeerde aan de North Texas State University en de Manhattan School of Music en legde zich daarna toe op computermuziek bij Pierre Boulez aan het Parijse IRCAM. Tijdens zijn studie werkte hij met de beroemde jazzarrangeur Gil Evans en volgde ook nog enige tijd lessen bij György Ligeti in Hamburg. Momenteel is Daugherty verbonden aan de School of Music van de University of Michigan in Ann Arbor waar hij professor in compositie is.
De fascinatie voor het alledaagse is wat Michael Daugherty’s muziek zo bijzonder maakt. De inspiratie voor veel van zijn muziek is afkomstig van de ikonen uit de Amerikaanse populaire cultuur: ‘voor mij dienen ikonen als een emotionele reden om een nieuw stuk te componeren. Ik vergaar mijn ideeën in tweedehands boekwinkels en antiekzaken die ik op mijn tochten over de b-wegen van de Verenigde Staten tegenkom. Het ikoon kan een oude briefkaart zijn, een foto, een oud meubelstuk of een vergane wegenkaart. Ik gebruik deze ikonen om de uitvoerder en de luisteraar een referentiekader te bieden, hoewel het begrip ervan niet noodzakelijk is om mijn muziek te doorgronden.’
Michael Daugherty werkte aan zijn Metropolis Symphony toen hij op het idee kwam voor Bizarro. Beide werken zijn geïnspireerd op Superman; Bizarro is een imperfecte kopie van deze held, met zwart piekhaar en een Frankensteinachtig uiterlijk. Bizarro is een stuk voor houtblazers, koper, piano, basgitaar en een batterij slagwerk en drijft op de stuwende kracht van rock en bigbandjazz. In een hoog tempo en ritmische drive vormen melodische fragmenten een swingend, venijnig thema dat eerst te horen is in de fluiten, dan in de trompet en tenslotte in een virtuoos canon van trombones en trompetten. Volume en intensiteit blijven toenemen terwijl de monsterlijke Bizarro de controle verliest. Daugherty schreef Bizarro voor het Texas Wind Ensemble.

Advertenties

1 Response to “Michael Daugherty – Bizarro (1993)”


  1. 1 Steven Walker 06/03/2013 om 3:03 am

    Het is ook een knipoog naar Tsjaikovski’s Andante Cantabile…. Duidelijk te horen…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Geerts Twitter

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Deze site

Advertenties

%d bloggers liken dit: