Eén van de meest belangwekkende componisten voor slagwerk in de vorige eeuw, is de Griekse componist en architect Yannis Xenakis. Zijn jarenlange verbintenis met het slagwerkensemble Percussions de Strasbourg was daaraan debet, naast een fascinatie voor de klankrijkdom die het slagwerkinstrumentarium omvat en de enorme mogelijkheden die de nieuwsgierige componist daarin kan ontsluiten. De theoretisch onderlegde, systematische muziek die Xenakis schreef, onderzoekt hechte klanktexturen, complexe ritmes en grote, gelaagde structuren. Toch klinkt Xenakis’ muziek niet ‘bedacht’ maar juist eerder organisch en natuurlijk.
Metaux is één van de vier delen van het monumentale stuk voor slagwerkensemble Pléïades en is geschreven in 1978. Naast Metaux (metaal) bestaat Pléïades uit Peaux (huid) en Claviers (toetsen) daarmee een drietal families binnen het slagwerkinstrumentarium aanduidend: metaal, vel en toetsen (als op een xylofoon). Een vierde deel Melanges combineert de drie materiaalsoorten.
Het stuk vergt een enorme concentratie en kracht van de uitvoerders, omvat complexe, gelaagde polyritmische structuren en patronen, ongebruikelijke, rijke klanktexturen en is vol energie en uitdrukkingskracht. Metaux start een speciaal voor dit stuk gemaakt instrument, de sixxen (een samentrekking van ‘six’ voor het aantal musici en ‘zen’), dat is geconfigureerd als een toetsenbord maar minder zuiver is dan bijvoorbeeld een vibrafoon. Het ostinate ritme valt snel uiteen, herpakt zich en ontaard vervolgens in een wervelend ritmisch contrapunt waaruit geleidelijk melodie ontstaat. De prachtig interferende boventonen van de sixxen verlenen het een gamelanachtige klank, fel maar flonkerend en mysterieus in de zachte passages.

Hier vind je een opname van Metaux door Slagwerk Den Haag.

Advertenties

0 Responses to “Yannis Xenakis – Metaux (uit Pleiades) (1978)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Geerts Twitter

Deze site

Advertenties

%d bloggers liken dit: